Буква

bukva1Буква (лат. Fagus) je белогорично дрво широко распрострањено на територији Србије и Балкана.


Порекло:

Природно станиште Букве је на три континента Европа (средња и јужна) Северна Америка и Азија. Обично расте на надморским висинама до 1200 метара у изузетним случајевима и до 1800 метара.
Врсте:

Fagus crenata

Fagus engleriana

Fagus grandifolia

Fagus hayatae

Fagus japonica

Fagus longipetiolata

Fagus lucida

Fagus mexicana

Fagus orientalis

Fagus sylvaticaКарактеристике:

Стандардном квалификацијом буква спада у средње тврдо дрво, док у макетраству припада тврдом типу дрвета. Може да нарасте и до 40 м са просечном ширином дебла 1м. Буква као и остало белогорично дрво није толико еластично као црногоричне јединке. Међутим приликом термичке обраде (парење) изражена су еластична својства букве, дрво се смирује, мање се скупља и шири, не витопери се, лако је савитљива и прихватљива за прецизну обраду. Специфична тежина термички обрађене (осушене) букве је између 850кг/м³ и 1100 кг/м³


Примена:

Од типа термичке обраде зависи примена дрвета. Ако је изложена променама температуре и влажности ваздуха брзо пропада. Сирова буква, техником обичног сушења (одузимања влаге), може да се користи само за огрев. Напредније технике термичке обраде букве попут парења и кувања овом дрвету дају широку примену.

Користи се у производњи намештаја, паркета, транспортне амбалже, док у моделарству и макетарствунајчешће се користи у облику ваљкастих летвица.


У Центру за Ваздухопловно Моделарство можете да нађете :

balsa-letvice  Буква штапиће ( летвице ).

balsa-furniri-listovi Буква листове ( фурнире ) од 0,4 до 30 мм.
Буква штапићи ( летвице округле)

balsa-letvice
Буква летвица
Ø 2 mm 
+
Ø 3 mm
+
Ø 4 mm
+
Ø 5 mm
+
Ø 6 mm
+
Ø 8 mm
+
Ø 10 mm
+
Ø 12 mm
+
Ø 20 mm
+

 

Буква листови ( фурнири )

balsa-furniri-listovi
Буква фурнир
250-300
+
205-250
+end faq